Quiche to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta oraz z wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno - śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy.
Warzywny farsz na kruchym spodzie? Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Bardzo smaczne danie, które przygotujesz bez wysiłku. Mniam!
Warzywny farsz na kruchym spodzie? Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Bardzo smaczne danie, które przygotujesz bez wysiłku. Mniam!
Nieznacznie zmieniony przepis pochodzi ze strony kuchnialidla.pl.
Czas przygotowania: ok. 2h | 🍃
Składniki (na 4 - 6 porcji):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 180 g śmietany 18%
- ⅓ szklanki mleka 3.2%
- 4 jajka
- 800 g ziemniaków
- 200 g mrożonego groszku
- 2 pomidory (ok.300 g)
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- szczypta pieprzu cayenne
- sól (do smaku)
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, zalać wodą, dodać ½ łyżeczki soli i ugotować do miękkości.
Ugotowane ziemniaki starannie odcedzić i lekko przestudzić.
W międzyczasie pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w plastry.
Przygotować formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne (o wymiarach około 28 x 28 cm).
Nagrzać piekarnik na 200ºC.
Ciasto francuskie wyłożyć do formy tak, by zachodziło na brzegi (można je przyciąć do rozmiaru dna, a brzegi wyłożyć "ścinkami") i ponakłuwać na całej powierzchni widelcem.
Na ciasto wyłożyć plastry pomidora.
Groszek przepłukać na sitku w ciepłej wodzie, by nieco się rozmroził i wysypać na pomidory.
Na wierzch ułożyć plastry ziemniaków.
180g śmietany, 4 jajka, ⅓ szklanki mleka, 2 łyżeczki curry, ½ łyżeczki soli i szczyptę pieprzu cayenne zmiksować za pomocą miksera. Całość równomiernie rozlać na warzywach.
Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC.
Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami podawać lekko przestudzony lub zupełnie zimny.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńSmakuje nie gorzej niż wygląda :)
Usuń