03/05/2016

Kotlety mięsno - ryżowe

Kotlety mięsno - ryżowe
Fantastyczne, lekkie, mięciutkie kotlety ryżowe z mięsną "wkładką". O delikatnym, koperkowym aromacie - pyszne! Można je podawać z różnymi sosami: pomidorowym, grzybowym, pieczarkowym, koperkowym, sosem tzatziki lub po prostu z ulubioną surówką. Razem tworzą kompletne danie! U nas najczęściej z mięsem z indyka lub kurczaka, ale można również użyć mięsa wieprzowego lub wieprzowo - wołowego, a koperek zastąpić inną zieleniną - natką pietruszki lub szczypiorkiem. Cokolwiek dodamy do tego dania, będzie smaczne i z pewnością szybko zniknie z talerzy!





Czas przygotowania: ok. 45min | 🐔 lub 🍖

Składniki (na 25 sztuk / 5 porcji):

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego (ostatecznie wieprzowego lub wieprzowo - wołowego)
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • ok.½ szklanki oliwy z oliwek (do smażenia)
  • 400 g białego ryżu
  • 5 czubatych łyżek bułki tartej
  • ok.½ szklanki mąki pszennej lub mąki pszennej razowej
  • 2 cebule
  • 1 pęczek koperku lub pietruszki lub szczypiorku
  • 2 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka
  • sól i pieprz (do smaku) 
  • dodatki:  sos pomidorowy / sos grzybowy / sos pieczarkowy / sos koperkowy / tzatziki / dowolna surówka lub sałatka
Wykonanie:

400 g ryżu wsypać do garnka w którym będzie gotowany. Nalać zimnej wody bezpośrednio z kranu (tak, by ryż swobodnie w niej pływał) i przepłukać ryż, mieszając go dłonią; ostrożnie wylać całą wodę. Czynność powtórzyć 3 – 4 razy, aż woda przestanie być mleczna i mętna.
Kiedy woda będzie już całkiem czysta, zalać ryż zimną wodą z kranu. Wody powinno być tyle, by dociskając ryż płaską dłonią do dna garnka woda przykrywała nam dłoń. Garnek postawić na palniku i przykryć (najlepiej szklaną) pokrywką. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Najlepiej jeśli w trakcie gotowania nie będziemy podnosić pokrywki (jeśli pokrywka nie jest przezroczysta, ryż gotujemy o 5 minut krócej niż podane jest na opakowaniu).
Kiedy ryż wchłonie całą wodę, wyłączyć grzanie i pozostawić go jeszcze na ciepłym palniku przez 10 minut, nie podnosząc pokrywki. 

Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
Jeżeli mięso mamy w kawałku należy je umyć i zmielić w maszynce.

W dużym garnku połączyć razem: mięso mielone, ugotowany ryż, posiekany koperek, pokrojoną cebulę, 1 łyżkę masła, 4 jajka, 5 czubatych łyżek bułki tartej, 2 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka, ½ łyżeczki pieprzu i starannie wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę,
Formować nieduże kulki i obtaczać w mące. Kotleciki lekko rozpłaszczać na patelni i smażyć z obu stron na średnim ogniu (po około 3 - 4 minuty z każdej strony), na złoty kolor.

Kotlety mięsno - ryżowe podawać gorące, z dowolnym, ulubionym sosem (pomidorowym, grzybowym, pieczarkowym, koperkowym, tzatziki) lub z ulubioną surówką.

Wystudzone kotleciki mięsno - ryżowe przechowywać w lodówce. Odgrzewać w rondelku przykrytym pokrywką, podlane niewielką ilością wody. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz