13/04/2016

Mini kotlety rybne z dymką

Mini kotlety rybne z dymką
Pierwotny przepis na te maleńkie kotleciki był zupełnie inny, ale niestety nie wszystkie jego składniki były łatwo dostępne. Kiedy w końcu je skompletowaliśmy okazało się, że cały wysiłek nie wart był zachodu. Potem receptura przeszła kolejną zmianę i wciąż "szału nie było". Ostatecznie kotleciki zupełnie przestały przypominać swój pierwowzór, za to w końcu zaczęły nam smakować. Są delikatne, miękkie i nie są tak wyraziste w smaku, jak na przykład Belzebubki. Najlepsze oczywiście ze świeżej ryby, a jeśli używamy mrożonej, wtedy należy ją wcześniej rozmrozić i dobrze odsączyć z nadmiaru wody.
Polecam zwłaszcza dla dzieci!




Czas przygotowania: ok. 40min | 🐟

Składniki (na 16 szt.):
  • 700g filetów z morszczuka (lub innej ryby o białym mięsie, np.: mintaja, dorsza)
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 5 - 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki pszennej lub mąki pszennej razowej (do obtaczania)
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Rybę rozmrozić, umyć i starannie odsączyć z wody. Następnie mocno rozdrobnić (np.za pomocą blendera).

Cytrynę wyszorować, umieścić w garnuszku i zalać na kilka minut wrzątkiem. Następnie przez chwilę turlać ją po stole, przyciskając od góry dość mocno ręką (cytryna puści wtedy więcej soku); przekroić wzdłuż na pół i wycisnąć sok. 2 łyżki soku dodać do rozdrobnionej ryby.

Dymki umyć, oczyścić i drobno posiekać (zarówno białą, jak i zieloną część), dodać do ryby.
Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do ryby.
Do masy rybnej dodać: 1 jajko, 3 łyżeczki koncentratu i ½ łyżeczki soli; wszystko starannie wymieszać łyżką do połączenia składników.
Na końcu dodać około 5 łyżek mąki ziemniaczanej (lub odrobinę więcej, jeśli masa jest zbyt luźna) i ponownie wymieszać.

Na patelni rozgrzać oliwę.
Formować niewielkie kulki, następnie obtoczyć w mące pszennej i układać na patelni lekko rozpłaszczając.
Smażyć na złoto z obu stron, na średnim ogniu.
Podawać z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!
drukuj przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz