Bób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i sporej ilości rozpuszczalnego błonnika jest jednym z pożądanych składników diety odchudzającej. Bób może pomóc kontrolować wagę, ponieważ spowalnia proces trawienia i na długo daje uczucie sytości.
Dzisiejsza propozycja to smaczne kopytka z bobu - można podawać je "solo" - polane jedynie topionym masłem, ale zdecydowanie polecam je jako dodatek do innego dania, na przykład do gulaszu.
Składniki (na 2 - 3 porcje):
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kg bobu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczkę czosnku granulowanego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bób włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać: 1 łyżkę cukru trzcinowego, ½ łyżeczki soli.
Gotować około 5 minut (jeżeli bób jest starszy, gotować 10 minut, lub dłużej), na dużym ogniu, pod przykryciem.
Kiedy bób jest miękki, odcedzić i zalać w garnku zimną wodą. Schłodzony bób obrać z łupinek.
Nastawić garnek z wodą do gotowania kopytek.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, by lepiej się ubiły) - muszą być ubite solidnie (po odwróceniu naczynia "do góry nogami" piana nie powinna kapać), ale nie ubijać przesadnie długo, by piana nie oklapła!
Bób starannie zmiksować (za pomocą blendera) z żółtkami, 1 łyżeczką czosnku, ½ łyżeczki pieprzu i szczyptą soli, dodać szklankę mąki i nadal miksować do połączenia składników. W razie potrzeby można dodać więcej mąki (ale im mniej jej dosypiemy, tym lepiej) tak, by dało się uformować miękką kulę z ciasta.
Do masy dodać ubitą pianę z białek i 2 łyżki posiekanego koperku i całość delikatnie wymieszać łyżką.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, by lepiej się ubiły) - muszą być ubite solidnie (po odwróceniu naczynia "do góry nogami" piana nie powinna kapać), ale nie ubijać przesadnie długo, by piana nie oklapła!
Bób starannie zmiksować (za pomocą blendera) z żółtkami, 1 łyżeczką czosnku, ½ łyżeczki pieprzu i szczyptą soli, dodać szklankę mąki i nadal miksować do połączenia składników. W razie potrzeby można dodać więcej mąki (ale im mniej jej dosypiemy, tym lepiej) tak, by dało się uformować miękką kulę z ciasta.
Do masy dodać ubitą pianę z białek i 2 łyżki posiekanego koperku i całość delikatnie wymieszać łyżką.
Przygotowane ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałek i lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać około 3 - centymetrowe kawałki i wrzucać na wrzątek.
Po wypłynięciu kopytek na powierzchnię gotować około 1 minutę.
Po wypłynięciu kopytek na powierzchnię gotować około 1 minutę.
Kopytka z bobu podawać z roztopionym masłem, jako oddzielne danie lub dodatek np.do gulaszu.
Kopytka z bobu najsmaczniejsze są zaraz po ugotowaniu, ale można je też zamrozić. Surowe (jeszcze przed ugotowaniem) i pokrojone pierogi należy rozłożyć na desce i wsadzić do zamrażarki. Przekładamy do woreczka lub pudełka dopiero zamrożone (wtedy się nie skleją).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz