28/06/2014

Jajko sadzone na szynce

Jajko sadzone na szynce
Jajko sadzone na szynce to pomysł na pyszne śniadanie - proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektowne. Przygotowanie go w piekarniku, a nie - klasycznie - na patelni daje nam tą przewagę, że możemy jednocześnie przygotować ich nawet kilkanaście.
 
Jajko sadzone na szynce najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem tostowym i prawdziwym masłem!







Czas przygotowania: ok. 15min | 🍖

Składniki (na 1 porcje):
  • 1 duży plasterek szynki
  • 1 jajko
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • foremka na muffinkę
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 175˚C.
Szczypiorek drobno pokroić.
Foremkę na muffinkę wyłożyć plasterkiem wędliny i wbić jajko, dodać szczyptę soli i pieprzu i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Piec w temperaturze 175ºC około 10 - 12 minut (można sprawdzić wykałaczką, czy żółtko już się ścięło - powinno być półpłynne). Wyjąć delikatnie z foremki za pomocą łyżeczki.

Jajko sadzone na szynce podawać gorące.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz