Ręka w górę, kto nie lubi młodych ziemniaczków? Ziemniaki w formie łódek, podpiekane na maśle, ze świeżym koperkiem - brzmi wspaniale i równie wspaniale smakuje!
Czas przygotowania: ok. 30min | 🍃
Składniki (na 3 - 4 porcje):
- 2 łyżki masła
- 1 kg młodych ziemniaków
- ½ pęczka koperku
- sól
Ziemniaki oskrobać (nie obrać!) pod bieżącą wodą np.za pomocą zmywaka-drapaka kuchennego i pokroić na ćwiartki.
Oskrobane ziemniaki zalać wrzącą wodą (tyle, by przykryła ziemniaki), dodać około 1 łyżeczkę soli i gotować na niewielkim ogniu do miękkości.
Oskrobane ziemniaki zalać wrzącą wodą (tyle, by przykryła ziemniaki), dodać około 1 łyżeczkę soli i gotować na niewielkim ogniu do miękkości.
W międzyczasie koperek umyć i drobno posiekać.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, a odkryty garnek ponownie postawić na ogniu na kilka sekund, aby odparował nadmiar wody. Nie należy zostawiać garnka z ziemniakami bez wody na ogniu i oddalać się!
Na patelni roztopić masło, wrzucić ziemniaki, posypać posiekanym koperkiem i podsmażyć mieszając do zarumienienia ziemniaczków.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, a odkryty garnek ponownie postawić na ogniu na kilka sekund, aby odparował nadmiar wody. Nie należy zostawiać garnka z ziemniakami bez wody na ogniu i oddalać się!
Na patelni roztopić masło, wrzucić ziemniaki, posypać posiekanym koperkiem i podsmażyć mieszając do zarumienienia ziemniaczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz