27/06/2014

Młode ziemniaczki - łódki z koperkiem

Młode ziemniaczki - łódki z koperkiem
Ręka w górę, kto nie lubi młodych ziemniaczków? Ziemniaki w formie łódek, podpiekane na maśle, ze świeżym koperkiem - brzmi wspaniale i równie wspaniale smakuje!


 

 

 

Czas przygotowania: ok. 30min | 🍃

Składniki (na 3 - 4 porcje):

  • 2 łyżki masła
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • ½ pęczka koperku
  • sól
    Wykonanie:
    Ziemniaki oskrobać (nie obrać!) pod bieżącą wodą np.za pomocą zmywaka-drapaka kuchennego i pokroić na ćwiartki.
    Oskrobane ziemniaki zalać wrzącą wodą (tyle, by przykryła ziemniaki), dodać około 1 łyżeczkę soli i gotować na niewielkim ogniu do miękkości.

    W międzyczasie koperek umyć i drobno posiekać.
    Ugotowane ziemniaki odcedzić, a odkryty garnek ponownie postawić na ogniu na kilka sekund, aby odparował nadmiar wody. Nie należy zostawiać garnka z ziemniakami bez wody na ogniu i oddalać się!
    Na patelni roztopić masło, wrzucić ziemniaki, posypać posiekanym koperkiem i podsmażyć mieszając do zarumienienia ziemniaczków.

    Młode ziemniaczki - łódki z koperkiem podawać gorące. 
    Smacznego!
    drukuj przepis

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz