Błyskawiczna cukiniowa zupa - krem o pięknym, zielonym kolorze! Robi się ją dosłownie moment i jest chyba najprostszą zupą, jaką kiedykolwiek gotowałam! Idealna, kiedy upał daje się we znaki i nie mamy ochoty na nic ciężkiego. Z niewielu składników, aksamitna, delikatna, a jednak z charakterem! Podawać ją można z grzankami czosnkowymi lub świeżą bagietką, a zasmakuje każdemu!
Czas przygotowania: ok. 30min | 🍃
Składniki (na 2 l zupy):
- 1 l bulionu warzywnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 - 3 cukinie (w sumie około 1 kg)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- sól, pieprz
- dodatki (opcjonalnie): grzanki czosnkowe / świeża bagietka
Wykonanie:
Przygotować 1 litr gorącego bulionu.
Cukinię starannie wyszorować (jeśli jest młoda nie obieramy jej ze skórki, dzięki czemu zupa uzyska piękny, zielony kolor) i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki.
2 ząbki czosnku obrać, przekroić na pół.
W garnku o grubym dnie rozgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek i zeszklić cebulę.
Dodać cukinię i czosnek, podsmażyć kilka minut, aż cukinia zacznie się rumienić.
Dodać około ½ łyżeczki pieprzu i łyżkę suszonego oregano, wymieszać i zalać bulionem, zagotować.
Garnek przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować zupę około 20 minut.
Po 20 minutach zawartość garnka zmiksować za pomocą blendera na gładki krem i ewentualnie doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
Cukiniową zupę - krem podawać z grzankami czosnkowymi lub świeżą bagietką.
Wystudzoną przechowywać w lodówce do 3 dni.
Przygotować 1 litr gorącego bulionu.
Cukinię starannie wyszorować (jeśli jest młoda nie obieramy jej ze skórki, dzięki czemu zupa uzyska piękny, zielony kolor) i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki.
2 ząbki czosnku obrać, przekroić na pół.
W garnku o grubym dnie rozgrzać 4 łyżki oliwy z oliwek i zeszklić cebulę.
Dodać cukinię i czosnek, podsmażyć kilka minut, aż cukinia zacznie się rumienić.
Dodać około ½ łyżeczki pieprzu i łyżkę suszonego oregano, wymieszać i zalać bulionem, zagotować.
Garnek przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować zupę około 20 minut.
Po 20 minutach zawartość garnka zmiksować za pomocą blendera na gładki krem i ewentualnie doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
Cukiniową zupę - krem podawać z grzankami czosnkowymi lub świeżą bagietką.
Wystudzoną przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz