20/11/2013

Zapiekany półmisek warzyw

Zapiekany półmisek warzyw
Jedna z moich ulubionych, warzywnych zapiekanek z rewelacyjnym sosem beszamelowym. Świetnie sprawdzi się zarówno w roli samodzielnego dania, jak i dodatku do dania mięsnego.



 




Czas przygotowania: ok. 1h | 🍃

Składniki (na 2 - 3 porcje):

  • 100 g tartego sera grana padano
  • 2 szklanki mleka 3.2 %
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 400 g pieczarek
  • 1 brokuł
  • 3 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego lub ostatecznie cukru białego
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki.
Brokuł umyć i podzielić na różyczki.
Marchewki obrać, umyć i pokroić w grube, ukośne plastry.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
Czosnek obrać i drobniutko pokroić.
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w cieniutkie plasterki.

W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i ⅓ łyżeczki cukru.
Marchewki włożyć do wrzącej wody i po 3 - 4 minutach dodać podzielony na różyczki brokuł. Gotować tylko chwilę aby warzywa były pół-miękkie, odcedzić.

W dużym rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, podsmażyć pokrojone pieczarki.
Do podsmażonych pieczarek dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli i zmięknie. Pod koniec dodać pokrojone w paseczki papryki, ale już nie smażyć - wystarczy wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć usmażone z cebulą i papryką pieczarki (odcedzone - sos zostawić w rondlu), następnie ułożyć na tym gotowany brokuł i marchew.
Nagrzać piekarnik na 180ºC.

W rondelku po smażeniu grzybów rozpuścić 3 łyżki masła, dodać 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać, smażyć na małym ogniu 2 - 3 minuty, aż zacznie skwierczeć. Następnie wlać powoli (partiami) 2 szklanki mleka, cały czas mieszając trzepaczką do ubijania piany (sos ma być puszysty i delikatny). Zanim sos zacznie gęstnieć dodać szczyptę soli i pieprzu oraz szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.
Gotować wszystko na małym ogniu około 15 minut, nie przestając mieszać sosu.

Na końcu dodać nać pietruszki i starty ser grana padano i zdjąć z ognia. Gorącym sosem polać warzywa.
Piec w temperaturze 180ºC około 15 minut.

Zapiekany półmisek warzyw podawać jako dodatek do mięs albo samodzielne danie.
Zapiekany półmisek warzyw najlepszy jest w dniu przygotowania.
W razie konieczności przechowywać w lodówce; spożyć najdalej na drugi dzień.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz