Czas przygotowania: ok. 1h | 🍃
Składniki (na 2 - 3 porcje):
- 100 g tartego sera grana padano
- 2 szklanki mleka 3.2 %
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 400 g pieczarek
- 1 brokuł
- 3 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- ⅓ łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego lub ostatecznie cukru białego
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki.
Brokuł umyć i podzielić na różyczki.
Marchewki obrać, umyć i pokroić w grube, ukośne plastry.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
Czosnek obrać i drobniutko pokroić.
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w cieniutkie plasterki.
W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i ⅓ łyżeczki cukru.
Marchewki włożyć do wrzącej wody i po 3 - 4 minutach dodać podzielony na różyczki brokuł. Gotować tylko chwilę aby warzywa były pół-miękkie, odcedzić.
W dużym rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, podsmażyć pokrojone pieczarki.
Do podsmażonych pieczarek dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli i zmięknie. Pod koniec dodać pokrojone w paseczki papryki, ale już nie smażyć - wystarczy wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć usmażone z cebulą i papryką pieczarki (odcedzone - sos zostawić w rondlu), następnie ułożyć na tym gotowany brokuł i marchew.
Nagrzać piekarnik na 180ºC.
W rondelku po smażeniu grzybów rozpuścić 3 łyżki masła, dodać 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać, smażyć na małym ogniu 2 - 3 minuty, aż zacznie skwierczeć. Następnie wlać powoli (partiami) 2 szklanki mleka, cały czas mieszając trzepaczką do ubijania piany (sos ma być puszysty i delikatny). Zanim sos zacznie gęstnieć dodać szczyptę soli i pieprzu oraz szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.
Gotować wszystko na małym ogniu około 15 minut, nie przestając mieszać sosu.
Na końcu dodać nać pietruszki i starty ser grana padano i zdjąć z ognia. Gorącym sosem polać warzywa.
Piec w temperaturze 180ºC około 15 minut.
Zapiekany półmisek warzyw podawać jako dodatek do mięs albo samodzielne danie.
Zapiekany półmisek warzyw najlepszy jest w dniu przygotowania.
W razie konieczności przechowywać w lodówce; spożyć najdalej na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz