15/11/2013

Omlet po hiszpańsku czyli Tortilla de patatas

Omlet po hiszpańsku czyli Tortilla de patatas
Możliwości wzbogacania tej potrawy są wprost nieograniczone! Klasyczna tortilla hiszpańska to danie uzyskane z połączenia ziemniaków i jajek oraz cebuli, a dodać do niej można również: pomidory (Tortilli a'la Navarra); smażyć ją z kawałkami słoniny lub kiełbasy oraz z garścią białej fasoli (Tortilla po Katalońsku). Tortilla Krajanka zawiera w sobie dodatkowe warzywa (np. marchew) oraz kawałki mięsa. Urozmaicić tę potrawę można także o inne składniki, które aktualnie zalegają w naszej lodówce: śmietanę, czosnek, paprykę, groch. Produkty powinny być jednak dodawane opcjonalnie, by smak tego co najważniejsze nie zginął.

 
Kluczem do zrobienia idealnej tortilli są oczywiście ziemniaki. Najlepsze to Spunta i Monalisa (trudno osiągalne w Polsce) lub Accent, Albina, Bard, Denar, Korona i Lord. Ogólnie rzecz biorąc dobre będą ziemniaki mało "mączne", o jasno - kremowym miąższu; by w czasie przyrządzania nie zrobiło się z nich purée! W oryginalnym przepisie ziemniaków się nie gotuje, ale moim zdaniem lekkie podgotowanie ich niczego nie ujmuje potrawie, a nieco ułatwia jej przygotowanie.

Wykonanie dania tak, by miało idealny wygląd jest nieco trudne, ale nawet jeśli nie do końca nam się uda, to smak wynagrodzi nam trud przygotowania!

Czas przygotowania: ok. 1h | 🍃 lub 🍖

Składniki (na 3 - 4 porcje):
  • 8 jajek
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • ½ kg ziemniaków (odmiany: Spunta, Monalisa, Accent, Albina, Bard, Denar, Korona, Lord)
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • (opcjonalnie) mleko lub śmietana / szynka lub kiełbasa i/lub warzywa (np.marchew, pomidor, papryka, zielona cebulka, szczypiorek, itp.) / tarty ser żółty (do posypania).  
  • W tortilli z powyższego zdjęcia dodatkami były: 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 3 łyżeczki pomidorów suszonych (pokruszonych) oraz pęczek zielonej cebulki.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia; gotować nie dłużej niż 5 minut!
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Przygotować inne dodatki (wędliny pokroić w kosteczkę, warzywa w drobną kostkę lub plasterki).
Ziemniaki zdjąć z ognia i odcedzić.
Jajka roztrzepać z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki pieprzu.

Rozgrzać dużą patelnię wylewając obficie na jej powierzchnię  olej.
Gdy tłuszcz jest już wystarczająco rozgrzany wrzucić na patelnię ziemniaki i smażyć na średnim ogniu.
Po 3-4 minutach dodać cebulę. Cebula powinna się zeszklić ale nie przypalić ( można ją również usmażyć na oddzielnej patelni).
Kiedy ziemniaki i cebula zmiękną i się zezłocą, zdjąć z ognia, odcedzić przy pomocy durszlaka z nadmiaru oleju.

Do czystego naczynia (np.miski) wrzucić odcedzone ziemniaki z cebulą i zalać roztrzepanymi jajkami, po czym wymieszać dokładnie do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Dodać inne produkty (opcjonalne - nie wszystkie na raz!), doprawić solą i pieprzem (po około pół łyżeczki), wymieszać.

Na rozgrzanej patelni smażyć bardzo powoli, na małym ogniu uzyskaną miksturę, aż do zważenia się i wtedy ostrożnie obrócić omlet na drugą stronę tak, aby nie dopuścić do rozerwania się całości. Można sobie pomóc używając do tego drugiej patelni tej samej wielkości (naoliwionej i rozgrzanej) lub ewentualnie przełożyć na duży talerz obracając do góry nogami patelnię i ponownie zsunąć na nią placek.
Czynność tę należy powtarzać nawet kilka razy (do uzyskania jednolitego efektu z obydwu stron), ale nie należy tortilli przesuszyć!

Pokrojoną (jak pizza) Tortillę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno; jako danie główne oraz jako przystawkę.
Omlet po hiszpańsku czyli Tortilla de patatas najlepiej smakuje w dniu przygotowania, wraz z sałatką bądź kefirem (wersja bez dodatków).

 Smacznego!
drukuj przepis 

2 komentarze:

  1. witam.ten przepis napewno nie jest hiszpanski.tortilla robi sie troche inaczej.ziemniakow sie nie gotuje nawet sekundy w wodzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Dziękuję za cenną uwagę. Być może w oryginalnym przepisie ziemniaków nie gotowało się, ale lekkie podgotowanie sprawia, że łatwiej ją zrobić i jest smaczniejsza :)

      Usuń