poniedziałek, 4 lipca 2016

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Quiche to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta oraz z wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno - śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy.
Warzywny farsz na kruchym spodzie? Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Bardzo smaczne danie, które przygotujesz bez wysiłku. Mniam! 
Nieznacznie zmieniony przepis pochodzi ze strony kuchnialidla.pl.


 Czas przygotowania: ok. 2h | 🍃

Składniki (na 4 - 6 porcji):
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 180 g śmietany 18%
  • szklanki mleka 3.2%
  • 4 jajka
  • 800 g ziemniaków
  • 200 g mrożonego groszku
  • 2 pomidory (ok.300 g)
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól (do smaku)
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, zalać wodą, dodać ½ łyżeczki soli i ugotować do miękkości.
Ugotowane ziemniaki starannie odcedzić i lekko przestudzić.

W międzyczasie pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w plastry.
Przygotować formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne (o wymiarach około 28 x 28 cm).
Nagrzać piekarnik na 200ºC.
Ciasto francuskie wyłożyć do formy tak, by zachodziło na brzegi (można je przyciąć do rozmiaru dna, a brzegi wyłożyć "ścinkami") i ponakłuwać na całej powierzchni widelcem.
Na ciasto wyłożyć plastry pomidora.
Groszek przepłukać na sitku w ciepłej wodzie, by nieco się rozmroził i wysypać na pomidory.
Na wierzch ułożyć plastry ziemniaków.

180g śmietany, 4 jajka, szklanki mleka, 2 łyżeczki curry, ½  łyżeczki soli i szczyptę pieprzu cayenne zmiksować za pomocą miksera. Całość równomiernie rozlać na warzywach.

Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC.
Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami podawać lekko przestudzony lub zupełnie zimny.

Smacznego!

2 komentarze: