wtorek, 20 stycznia 2015

Sos wegański (do kotletów warzywnych, pasztetów, itp.)

Sos wegański Jamiego Olivera
Właśnie przeczesywałam internet w poszukiwaniu jakiegoś ciekawego, zupełnie nowego sosu, który pasowałby do placuszków z kaszy, a także do wszelkiej maści kotletów warzywnych, pasztetów, potraw z grilla i tym podobnych dań, kiedy natknęłam się na interesujący przepis Jamiego Olivera. Przyznam, iż kierowała mną ogromna ciekawość, czy głęboki, ciemny kolor sosu nie jest aby zasługą "podkolorowania" w jakimś programie graficznym :) Mogę zapewnić, że to absolutnie sama natura :)
Jak zwykle nie mogłam oprzeć się pokusie i po kilku próbach nieco zmodyfikowałam przepis, by idealnie wpasował się w nasze gusta kulinarne. Sos ma piękny, głęboki kolor, intensywny smak i zniewalający zapach. Gorąco zachęcam - pasuje do naprawdę wielu dań!

Czas przygotowania:ok. 1h 20min | 🍃

Składniki (na ok. 300 - 400 ml):
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ½  łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 80 g (1 słoiczek) koncentratu pomidorowego 30%
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ½  pęczka świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Marchew i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w grubsze plasterki.
Seler naciowy umyć i pokroić w plastry.
Cebule obrać i pokroić w piórka.

W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, 1 łyżeczkę tymianku, 2 kulki ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, wszystko wymieszać i smażyć na średnim ogniu około 5 minut, często mieszając.
Następnie dodać pokrojoną marchew, pietruszkę oraz seler naciowy, zamieszać i smażyć całość około 20 minut (do momentu, aż warzywa zaczną się przypiekać, ale nie przypalać!).

W międzyczasie obrać 2 ząbki czosnku i drobno posiekać.
Bazylię umyć i oberwać listki.
Przygotować 1 litr gorącego bulionu.

Po około 20 minutach, do przysmażonych warzyw dodać czosnek, ½  łyżeczki cukru trzcinowego i smażyć kolejne 5 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy i listki bazylii, zamieszać, zwiększyć ogień i smażyć kolejne 2 minuty.
Następnie całość zalać gorącym bulionem, dodać 3 liście laurowe i doprowadzić do wrzenia.
Ponownie zmniejszyć ogień i gotować około 25 - 30 minut, aż sos zredukuje się mniej - więcej o połowę.

Na koniec przecedzić całość przez sitko, mocno odciskając warzywa (które potem można wykorzystać np. do przygotowania kotletów warzywnych, gulaszów, farszu do krokietów, itp.).
Przecedzony sos ponownie zagotować i doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz ewentualnie solą.
Jeśli chcemy nieco zagęścić sos, można zmiksować (za pomocą blendera) sos z 1 lub 2 łyżkami odciśniętych warzyw.

Sos podawać na gorąco do kotletów warzywnych, pasztetów, mięs, potraw z grilla.
Wystudzony przechowywać w lodówce do 4 dni; można mrozić.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz