sobota, 6 września 2014

Plasterki ziemniaczane pieczone w folii

Plasterki ziemniaczane pieczone w folii
Plasterki ziemniaczane pieczone w folii to alternatywa dla zwykłych, gotowanych ziemniaków, czyli proste i szybkie urozmaicenie obiadu. Zapraszam!














Czas przygotowania:ok. 40min | 🍃

Składniki (na 2 - 3 porcje):
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry.
Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Nagrzać piekarnik na 200ºC.
Na folii aluminiowej układać naprzemiennie plastry ziemniaków i cebuli.
Całość posypać niewielką ilością soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
Na każdym ziemniaku położyć wiórki masła i zawinąć w folię (tak, by ziemniaki były całe nią owinięte).
Piec w temperaturze 200ºC około 30 minut (aż będą miękkie).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz