Ta zapiekanka wielowarzywna to kwintesencja lata. Proste, a przy tym jakże pyszne danie z użyciem sezonowych warzyw, a całość zwieńczona pachnącymi pomidorkami i zieloną cebulką.
W oryginalnym przepisie znalezionym w internecie warzywa przed pieczeniem były - moim zdaniem - zbyt długo podsmażane, przez co te delikatniejsze później się rozgotowały i za pierwszym razem zapiekanka - choć niewątpliwie smaczna - nie podbiła naszych serc. Za drugim razem skróciłam nieco czas obróbki cieplnej i danie wyszło świetne!
Polecam, szczególnie w letnie upały, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy.
Czas przygotowania: ok. 50min | 🍃
Składniki (na 3 - 4 porcje):
- 100 g sera tartego grana padano
- 5 jajek
- 50 ml mleka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki orzeszków pinii
- 25 sztuk pomidorków koktajlowych
- 1 mały brokuł
- 1 żółta papryka
- 250 g pieczarek
- 1 pęczek (ok.500 g) zielonych szparag
- 1 duża cebula
- 1 pęczek cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- duża garść świeżej bazylii
- sól, pieprz
Wykonanie:
Całe danie najlepiej przygotować bezpośrednio w rondlu lub garnku, który można używać również w piekarniku. W przeciwnym razie będzie nam potrzebna patelnia i (najlepiej szklane) naczynie żaroodporne.
Całe danie najlepiej przygotować bezpośrednio w rondlu lub garnku, który można używać również w piekarniku. W przeciwnym razie będzie nam potrzebna patelnia i (najlepiej szklane) naczynie żaroodporne.
Tymianek, bazylię i pomidorki koktajlowe umyć.
Cebulę, białą część cebulki dymki i czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Paprykę umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w paski.
Brokuł umyć i różyczki brokuła pokroić na mniejsze części.
Szparagi umyć, usunąć zdrewniałą część, ułamując końcówki i pokroić na duże kawałki (zielonych szparag nie trzeba obierać).
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w grubsze plastry.
Nagrzać piekarnik na 200ºC.
W rondlu lub na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebule i czosnek, posolić szczyptę, wymieszać i smażyć około 2 minuty, stale mieszając.
Do cebuli dodać pieczarki (będzie ich dużo, ale szybko ich objętość się zmniejszy) i smażyć na dużym ogniu bardzo często mieszając, tak by uniknąć gotowania się pieczarek we własnym sosie!
Kiedy cały sos odparuje, dodać łyżkę masła i kiedy się rozpuści, dodać brokuły.
Do cebuli dodać pieczarki (będzie ich dużo, ale szybko ich objętość się zmniejszy) i smażyć na dużym ogniu bardzo często mieszając, tak by uniknąć gotowania się pieczarek we własnym sosie!
Kiedy cały sos odparuje, dodać łyżkę masła i kiedy się rozpuści, dodać brokuły.
Zawartość zamieszać, smażyć 2 minuty, zdjąć z ognia.
Do naczynia w którym będziemy piec zapiekankę włożyć pieczarki z cebulą i brokułami, paprykę, oraz pokrojone szparagi i całość delikatnie wymieszać.
Do miski wbić jajka, dodać 50 ml mleka, ⅓ łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu oraz całe gałązki bazylii i zmiksować za pomocą blendera tak, aby pozostały widoczne niewielkie kawałki bazylii. Dodać: starty ser grana padano, drobno posiekany tymianek i wymieszać wszystko łyżką.
Masę jajeczną wylać na zapiekankę, posypać orzeszkami piniowymi, na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe.
Piec w temperaturze 200ºC 30 minut, aż wierzch zapiekanki się zarumieni.
Przed podaniem obficie posypać drobno posiekaną dymką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz