Znalazłam podobny temu przepis w internecie pod nazwą "Afrykański kurczak w sosie fistaszkowym", a danie było reklamowane jako popularne w Afryce Zachodniej. Po przestudiowaniu składników doszłam jednak do wniosku, że z całą pewnością receptura nie jest oryginalna, a skoro tak się sprawy mają, to nic nie szkodzi jeszcze ją nieco zmodyfikować. I tak oto stworzyłam danie wow! Lekko pikantne, o wyraźnej, orzechowej nucie, gdzie kurczak rozpływa się w ustach, a smaki cudownie się przenikają. To takie danie, które po kryjomu wyżera się łyżką prosto z rondla!
Czas przygotowania: ok. 55min | 🐔
Składniki (na 4 - 5 porcji):
- 600 g mięsa z nóg kurczaka lub ostatecznie z piersi kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 300 g ulubionego ryżu
- ok.120 g łuskanych orzeszków ziemnych lub ostatecznie 3 duże łyżki masła orzechowego crunchy
- 400 g (1 puszka) pomidorów krojonych bez skóry
- 1 papryczka chili (może być suszona)
- 1 mała papryka zielona
- 1 mała papryka żółta
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka przyprawy curry w proszku
- ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- pieprz
Wykonanie:
Ryż wsypać do garnka w którym będzie gotowany. Nalać zimnej wody bezpośrednio z kranu (tak, by ryż swobodnie w niej pływał) i przepłukać ryż, mieszając go dłonią; ostrożnie wylać całą wodę. Czynność powtórzyć 3 – 4 razy, aż woda przestanie być mleczna i mętna.
Kiedy woda będzie już całkiem czysta, zalać ryż zimną wodą z kranu. Wody powinno być tyle, by dociskając ryż płaską dłonią do dna garnka woda przykrywała nam dłoń. Garnek postawić na palniku i przykryć (najlepiej szklaną) pokrywką. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Najlepiej jeśli w trakcie gotowania nie będziemy podnosić pokrywki (jeśli pokrywka nie jest przezroczysta, ryż gotujemy o 5 minut krócej niż podane jest na opakowaniu).
Kiedy ryż wchłonie całą wodę, wyłączyć grzanie i pozostawić go jeszcze na ciepłym palniku przez 10 minut, nie podnosząc pokrywki.
Przygotować mieszankę przypraw:
Ziarna kolendry zetrzeć w moździerzu.
Utarte ziarna wymieszać z 1 łyżką curry, ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej oraz dużą szczyptą pieprzu.
Cebule obrać i zetrzeć na tarce, a najlepiej zmiksować w blenderze.
Mięso umyć i pokroić w kostkę.
Papryki umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
Papryczkę chili drobno posiekać.
W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać masę cebulową i smażyć na niedużym ogniu około 5 minut, mieszając. Następnie dodać mieszankę przypraw, starannie wymieszać i smażyć, aż cebula będzie jasnobrązowa.
Dodać kurczaka, papryczkę chili, zamieszać, zwiększyć ogień i smażyć około 3 - 4 minuty. Następnie dodać pomidory w puszce, zamieszać, zmniejszyć ogień i przykryć rondel pokrywką. Całość dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie obrać 3 ząbki czosnku.
Orzeszki ziemne zmiksować w blenderze tak, aby pozostały maleńkie kawałeczki (o konsystencji gruboziarnistego piasku).
Po 10 minutach do dania dodać: orzechy (lub 3 łyżki masła orzechowego), pokrojoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 3 łyżki sosu sojowego. Całość starannie zamieszać i gotować jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu beż przykrycia. Mięso powinno być miękkie, a papryka powinna pozostać delikatnie chrupiąca. Na koniec całość ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
Kurczak w fistaszkowym sosie podawać z ryżem.
Wystudzony przechowywać w lodówce do 3 dni.
Ryż wsypać do garnka w którym będzie gotowany. Nalać zimnej wody bezpośrednio z kranu (tak, by ryż swobodnie w niej pływał) i przepłukać ryż, mieszając go dłonią; ostrożnie wylać całą wodę. Czynność powtórzyć 3 – 4 razy, aż woda przestanie być mleczna i mętna.
Kiedy woda będzie już całkiem czysta, zalać ryż zimną wodą z kranu. Wody powinno być tyle, by dociskając ryż płaską dłonią do dna garnka woda przykrywała nam dłoń. Garnek postawić na palniku i przykryć (najlepiej szklaną) pokrywką. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Najlepiej jeśli w trakcie gotowania nie będziemy podnosić pokrywki (jeśli pokrywka nie jest przezroczysta, ryż gotujemy o 5 minut krócej niż podane jest na opakowaniu).
Kiedy ryż wchłonie całą wodę, wyłączyć grzanie i pozostawić go jeszcze na ciepłym palniku przez 10 minut, nie podnosząc pokrywki.
Przygotować mieszankę przypraw:
Ziarna kolendry zetrzeć w moździerzu.
Utarte ziarna wymieszać z 1 łyżką curry, ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej oraz dużą szczyptą pieprzu.
Cebule obrać i zetrzeć na tarce, a najlepiej zmiksować w blenderze.
Mięso umyć i pokroić w kostkę.
Papryki umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
Papryczkę chili drobno posiekać.
W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać masę cebulową i smażyć na niedużym ogniu około 5 minut, mieszając. Następnie dodać mieszankę przypraw, starannie wymieszać i smażyć, aż cebula będzie jasnobrązowa.
Dodać kurczaka, papryczkę chili, zamieszać, zwiększyć ogień i smażyć około 3 - 4 minuty. Następnie dodać pomidory w puszce, zamieszać, zmniejszyć ogień i przykryć rondel pokrywką. Całość dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie obrać 3 ząbki czosnku.
Orzeszki ziemne zmiksować w blenderze tak, aby pozostały maleńkie kawałeczki (o konsystencji gruboziarnistego piasku).
Po 10 minutach do dania dodać: orzechy (lub 3 łyżki masła orzechowego), pokrojoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 3 łyżki sosu sojowego. Całość starannie zamieszać i gotować jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu beż przykrycia. Mięso powinno być miękkie, a papryka powinna pozostać delikatnie chrupiąca. Na koniec całość ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
Kurczak w fistaszkowym sosie podawać z ryżem.
Wystudzony przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz