03/10/2019

Zupa - krem z selera naciowego

Seler naciowy ma niekończącą się listę leczniczych właściwości, o których pisałam już wcześniej i choć zazwyczaj nie zachwyca smakiem, warto go jeść jak najczęściej. Zwłaszcza, że dzisiejsza propozycja na zupę - krem z pewnością zasmakuje nawet tym, którzy za nim nie przepadają. Dzięki zawartości soku z cytryny zupa nie będzie mdła, a gotowany seler nie ma tak bardzo wyrazistego smaku. To idealna propozycja dla osób dbających o linię, choć smakuje rewelacyjnie z grzankami pietrzuszkowymi i zapiekana z serem. Spróbujcie!

Czas przygotowania: ok. 1h | 🍃

Składniki (na 2.5 l zupy):
  • 1.25 l bulionu warzywnego
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 200 g sera cheddar
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 500 g selera naciowego
  • 1 por
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku)
  • dodatki: grzanki pietruszkowe oraz 100 g sera żółtego (cheddar, gouda, edamski lub ementaler)
Wykonanie:
Seler naciowy dokładnie umyć. Łodygę wraz z liśćmi pokroić na plastry.Por umyć i pokroić w plasterki.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pora i smażyć, aż zmięknie. Następnie dodać seler i smażyć (od czasu do czasu mieszając) około 10 minut.
W międzyczasie przygotować 1.25 litra gorącego bulionu warzywnego.
Seler zalać bulionem, dodać 2 łyżki soku z cytryny, zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż seler będzie miękki.

Zupę zdjąć z ognia, przestudzić.
Zmiksować zupę na gładki krem i ponownie zagotować. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.
Jogurt zahartować 1 chochelką gorącej zupy, wlać do garnka, zamieszać i zdjąć zupę z ognia.

Nagrzać piekarnik na 200ºC.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Zupę przelać do żaroodpornych miseczek, posypać grzankami i serem, piec 5 minut.
Podawać tuż po przygotowaniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz