04/04/2019

Danie z makaronem ryżowym à la Pad thai

Pad thai to najsłynniejsze danie kuchni tajskiej.

Read more http://proste-szybkie-przepisy.pl/przepisy/pad-thai/
Pad thai to najsłynniejsze danie kuchni tajskiej.

Read more http://proste-szybkie-przepisy.pl/przepisy/pad-thai/v
Pad thai to najsłynniejsze danie kuchni tajskiej, choć - co zabawne - sami Tajowie wcale nie sięgają po niego zbyt często. Można przygotować je na wiele sposobów, ale obowiązkowo musi zawierać: makaron ryżowy, sos rybny oraz pastę z tamaryndowca. Danie warte przygotowania nawet jeśli kuchnia azjatycka nie jest naszą ulubioną.

Dzisiaj "luźna wariacja na temat", czyli danie wzorowane na Pad thai. Trzeba wszak wykazać się kreatywnością, gdy skompletowanie składników wymaga wycieczek do kilku sklepów, a i tak nie wszystko udało się zdobyć ;) Choć przyznać trzeba, że byłam zaskoczona, kiedy kiełki fasoli mung (niestety tylko w puszce) bez problemu dostałam w osiedlowym sklepiku. W każdym bądź razie udało mi się stworzyć wyśmienite danie - pikantne, z lekką nutką cytrusów. Fan-ta-sty-czne!

Czas przygotowania: ok.  45min | 🐔

Składniki (na około 3 - 4 porcje):
  • 1 podwójna pierś z kurczaka 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 200 g makaronu ryżowego wstążki
  • 2 małe puszki (200 g) kiełków fasoli mung (proponuję Bonduelle)
  • 100 g orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych
  • 1 limonka
  • ok.3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 papryczki chilli (lub więcej, jeśli lubisz pikantne potrawy)
  • 3 cebulki dymki (wraz ze szczypiorkiem)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżkę  cukru trzcinowego nierafinowanego lub ostatecznie cukru białego
  • sól i pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Limonkę wyszorować, umieścić w garnuszku i zalać na kilka minut wrzątkiem. Następnie przez chwilę turlać ją po stole, przyciskając od góry dość mocno ręką (limonka puści wtedy więcej soku).
Na tarce o małych oczkach zetrzeć skórkę, uważając by nie zetrzeć białej warstwy (jest gorzka). Wycisnąć sok.
Imbir oraz 2 ząbki czosnku obrać.

Przygotować marynatę do kurczaka - starannie wymieszać: sok z limonki, startą skórkę limonki, przeciśnięty przez praskę imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę cukru trzcinowego, szczyptę pieprzu.

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w poprzek włókien na cienkie paski. Zalać mięso przygotowaną marynatą, starannie natrzeć rękoma wszystkie kawałki i odstawić do lodówki na kilkanaście minut.

Makaron namoczyć w gorącej wodzie o minutę krócej, niż jest napisane na opakowaniu; odcedzić.
Orzechy posiekać.
Papryczkę chili drobno posiekać.
Dymki umyć, oczyścić i drobno posiekać (zarówno białą, jak i zieloną część).
Kiełki fasoli mung odsączyć z zalewy.

Na patelni mocno rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pokrojoną białą część cebulki dymki i smażyć przez około minutę. Dodać chilli i smażyć, nie przerywając mieszania przez kilkanaście sekund.
Następnie dodać kurczaka wraz z marynatą i całość smażyć na dużym ogniu, stale mieszając, aż mięso się zrumieni.
Dodać makaron, zamieszać i smażyć około minutę.
Na koniec dodać cebulkę dymkę (zieloną część), kiełki oraz orzechy; energicznie zamieszać i zdjąć z ognia.

Danie z makaronem ryżowym à la Pad thai najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz