28/12/2014

Piernikowo - czekoladowe muffinki

Piernikowo - czekoladowe muffinki
Święta, święta i po świętach. Należę do tych osób, które największą ochotę na daną potrawę mają wtedy, kiedy ta... znika już ze stołu. Nie inaczej było i tym razem - po świątecznych wypiekach nie pozostał nawet okruszek, a ja miałam ochotę na piernik. Na szczęście przypomniałam sobie o poniższym przepisie - wszystkie składniki miałam w domu, więc po niespełna godzinie zajadaliśmy się jeszcze ciepłymi, piernikowymi muffinkami.








Czas przygotowania: ok. 40min (15min przygotowanie + 25min pieczenie)

Składniki (na 16 sztuk):
  • 1 jajko 
  • ½  szklanki mleka
  • ½  szklanki maślanki (ewentualnie kefiru lub gęstego jogurtu naturalnego)
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i ½  szklanki mąki pszennej
  • ½  szklanki mąki pszennej razowej
  • 100 g gorzkiej czekolady (polecam czekoladę Wedel)
  • 1 jabłko
  • ½  szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • ½  szklanki płynnego miodu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika lub przyprawy do ciast
  • szczypta soli 
  • dodatki (niekoniecznie): polewa czekoladowa
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik na 190ºC.
Foremki do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami.
Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Czekoladę posiekać na kawałeczki.

Do jednego naczynia przesiać przez sitko 1 i ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki pszennej razowej, ½ szklanki cukru,  1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżkę przyprawy korzennej, szczyptę soli; wymieszać.

W drugim naczyniu roztrzepać jajko, dodać 50 ml oleju, ½ szklanki maślanki, ½ szklanki mleka, ½ szklanki miodu i dokładnie wymieszać łyżką.

Składniki suche wymieszać łyżką z mokrymi. Wymieszać szybko i mało dokładnie - tylko do połączenia składników (mogą pozostać grudki), dodając na koniec posiekaną czekoladę i starte jabłko. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej foremki.
Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC.
Po upieczeniu muffinki wyjąć z foremek.

Piernikowo - czekoladowe muffinki można jeść ciepłe lub poczekać aż wystygną i udekorować polewą czekoladową.

Smacznego! 
drukuj przepis

4 komentarze: