Czas przygotowania: ok. 40min (15min przygotowanie + 25min pieczenie)
Składniki (na 16 sztuk):
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki maślanki (ewentualnie kefiru lub gęstego jogurtu naturalnego)
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki pszennej razowej
- 100 g gorzkiej czekolady (polecam czekoladę Wedel)
- 1 jabłko
- ½ szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
- ½ szklanki płynnego miodu
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika lub przyprawy do ciast
- szczypta soli
- dodatki (niekoniecznie): polewa czekoladowa
Nagrzać piekarnik na 190ºC.
Foremki do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami.
Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Czekoladę posiekać na kawałeczki.
Do
jednego naczynia przesiać przez sitko 1 i ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki pszennej razowej, ½ szklanki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżkę przyprawy korzennej, szczyptę soli; wymieszać.
W drugim naczyniu roztrzepać jajko, dodać 50 ml oleju, ½ szklanki maślanki, ½ szklanki mleka, ½ szklanki miodu i dokładnie wymieszać łyżką.
Składniki
suche wymieszać łyżką z mokrymi. Wymieszać szybko i mało dokładnie -
tylko do połączenia składników (mogą pozostać grudki), dodając na koniec posiekaną czekoladę i starte jabłko. Ciasto wyłożyć do ¾ wysokości każdej foremki.
Piec
około 25 minut w temperaturze 190ºC.
Po upieczeniu muffinki wyjąć z foremek.
Piernikowo - czekoladowe muffinki można jeść ciepłe lub poczekać aż wystygną i udekorować polewą czekoladową.
drukuj przepis
idealne na sylwestra!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, idealne!
UsuńMusiały pachnieć bajecznie :)
OdpowiedzUsuńOj, pachniały... ale krótko, bo zostały szybko pożarte ;)
Usuń