Nać pietruszki zawiera bardzo dużo prowitaminy A; korzystne jest także równoczesne występowanie żelaza i witaminy C. Zawiera minerały m.in.: magnez, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten, oraz witaminy: B1, B2, B6. Natka ułatwia także przemianę materii, przyspiesza trawienie, pomaga na wzdęcia i kolki, aktywizuje do pracy wątrobę oraz działa moczopędnie. Łagodzi dolegliwości menstruacyjne, redukuje cellulit i chroni nas przed wolnymi rodnikami. Natkę pietruszki powinno się jeść codziennie!
Do kolekcji ulubionych potraw trafiło dziś kolejne, błyskawiczne danie (i wbrew pozorom - niezwykle sycące), a pietruszka gra w nim pierwsze skrzypce! Makaron z pietruszkowym pesto i mozzarellą to samo zdrowie!
Czas przygotowania: ok. 30min | 🍃
Składniki (na 3 porcje):
- 250 g makaronu spaghetti z pszenicy durum
- ok. 250g mozzarelli w zalewie
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 garście pestek z dyni (łuskanych)
- 2 ząbki czosnku
- 2 pęczki natki pietruszki
- sól
Przygotować pastę:
Natkę pietruszki umyć, obrać listki.
Czosnek obrać.
Za pomocą blendera zmiksować nać pietruszki, czosnek, pestki dyni i oliwę z oliwek.
Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, 2 minuty krócej niż na opakowaniu. Odcedzić i z powrotem wrzucić do garnka, w którym się gotował. Dodać przygotowaną pastę pietruszkową, garnek przykryć pokrywką i potrząsać tak długo, aż pasta starannie oblepi makaron.
Podawać zaraz po przygotowaniu, dekorowane kawałkami sera mozzarella.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz