10/01/2015

Duszone warzywa z sosem śmietankowym

Duszone warzywa z sosem śmietankowym
Oto przepis na fantastyczne, duszone warzywa, których dopełnieniem jest aksamitny, śmietanowy sos - całość tworzy pyszne i bardzo kolorowe danie. Można je serwować samodzielnie, ale nam najbardziej smakuje w towarzystwie kurczaka w ziołach
Choć wydaje się, że to bardzo zwyczajne danie zapewniam, że bez wstydu można je przygotować na rodzinny obiad! Jest pyszne i bardzo gorąco je polecam!









Czas przygotowania: ok. 45min | 🍃

Składniki (na 3 - 4 porcje):
  • 125 g chudego twarogu
  • 200 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 250 g mrożonego groszku
  • 250 g marchewki
  • 250 g pieczarek
  • 600 g ziemniaków
  • 250 g pora
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kosteczkę, zalać wodą, dodać ½ łyżeczki soli i 1 łyżeczkę kminku; gotować do miękkości, odcedzić.

Por umyć, pokroić w cienkie plasterki i sparzyć na sitku gorącą wodą; odstawić do odsączenia.
Marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

W dużym rondlu rozpuścić 3 łyżki masła, wrzucić pokrojoną marchewkę, przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu około 5 minut pilnując, by się nie przypaliła.

Duszone warzywa z sosem śmietankowymGroszek przepłukać chłodną wodą (aby się lekko rozmroził).
Do marchewki dodać pieczarki, groszek i por, zamieszać i dusić kolejne 7 minut pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając).
Na koniec dodać ugotowane i odcedzone ziemniaki, delikatnie wszystko zamieszać i zdjąć z ognia.

Natkę pietruszki umyć, oberwać listki i drobniutko posiekać.
Twaróg zmiksować bardzo krótko (około 1 minutę) ze śmietanką na gładki sos; wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą, podawać w sosjerce.
 
Duszone warzywa z sosem śmietankowym podawać tuż po przygotowaniu, polewając każdą porcję śmietankowym sosem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Warzywa zawsze i wszędzie! Podoba mi się przepis na sos, ale ja zrobię chyba z jogurtem greckim :)

    OdpowiedzUsuń