Oto przepis na fantastyczne, duszone warzywa, których dopełnieniem jest aksamitny, śmietanowy sos - całość tworzy pyszne i bardzo kolorowe danie. Można je serwować samodzielnie, ale nam najbardziej smakuje w towarzystwie kurczaka w ziołach.
Choć wydaje się, że to bardzo zwyczajne danie zapewniam, że bez wstydu można je przygotować na rodzinny obiad! Jest pyszne i bardzo gorąco je polecam!
Czas przygotowania: ok. 45min | 🍃
Składniki (na 3 - 4 porcje):
- 125 g chudego twarogu
- 200 g śmietanki 30%
- 3 łyżki masła klarowanego
- 250 g mrożonego groszku
- 250 g marchewki
- 250 g pieczarek
- 600 g ziemniaków
- 250 g pora
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka kminku
- sól, świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kosteczkę, zalać wodą, dodać ½ łyżeczki soli i 1 łyżeczkę kminku; gotować do miękkości, odcedzić.
Por umyć, pokroić w cienkie plasterki i sparzyć na sitku gorącą wodą; odstawić do odsączenia.
Marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
W dużym rondlu rozpuścić 3 łyżki masła, wrzucić pokrojoną marchewkę, przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu około 5 minut pilnując, by się nie przypaliła.
Do marchewki dodać pieczarki, groszek i por, zamieszać i dusić kolejne 7 minut pod przykryciem (od czasu do czasu mieszając).
Na koniec dodać ugotowane i odcedzone ziemniaki, delikatnie wszystko zamieszać i zdjąć z ognia.
Natkę pietruszki umyć, oberwać listki i drobniutko posiekać.
Twaróg zmiksować bardzo krótko (około 1 minutę) ze śmietanką na gładki sos; wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą, podawać w sosjerce.
Duszone warzywa z sosem śmietankowym podawać tuż po przygotowaniu, polewając każdą porcję śmietankowym sosem.
Smacznego!
Warzywa zawsze i wszędzie! Podoba mi się przepis na sos, ale ja zrobię chyba z jogurtem greckim :)
OdpowiedzUsuńTeż może być ciekawie :)
OdpowiedzUsuń